6 Amalan Cergaskan Otak

bazliaamoza.com Shaklee shah alam
Picture credit to mtkeducation.blogspot.com
Otak adalah merupakan organ paling penting kepada sistem tubuh manusia kerana di sinilah semua aktiviti badan kita di kawal. Kita macam centre lah..Otak yang sihat penentu kepada kesempurnaan fungsi organ dan anggota badan yang lain.
Namun tanpa di sedari terdapat antara amalan2 yang boleh menyebabkan otak kita tidak dapat berfungsi dengan sempurna seperti amalan pemakanan yang tidak seimbang, kecergasan badan yang tidak sihat, cara kehidupan harian yang tidak seimbang, ini semua boleh menyebabkan tubuh kita lemah lalu otak puntidak dapat berfungsi dengan baik.
Antara amalan dan gaya hidup dan pemakanan yang sihat yang boleh membantu otak berfungsi dengan baik adalah seperti:
SARAPAN PAGI
Sarapan pagi adalah sangat penting untuk tubuh yang sihat. Individu yang tidak mengambil sarapan pagi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah berkurangan. Kandungan gula dalam darah sangat penting bagi membekalkan nutrien ke otak. 
TIDUR YANG MENCUKUPI
Rehat serta tidur yang cukup akan membuatkan otak sihat dan cergas. Berlebihan tidur pula boleh menyebabkan badan lemah dan tidak aktif. Seorang dewasa di galakkan tidur di antara 6-8 jam sehari.
TIDAK MEROKOK
Asap rokok yang mengandungi pelbagai jenis racun jika di hidu boleh mengakibatkan sel-sel otak rosak. Asap ini boleh melemahkan pengaliran darah ke otak yg mana turut boleh menjadi punca kanser.
VITAMIN E & B12
Amalan pengambilan makanan yang di perkaya dengan vitamin E & B12 seperti buah badam, sayur bayam, susu, telur dan banyak lagi adalah sangat di galakkan. Ini kerana sumber nutrien tersebut bagus untuk pertumbuhan sel-sel otak dan menguatkan daya ingatan. 

BANYAKKAN MEMBACA
Mereka yang suka membaca terbukti berjaya meningkatkan daya kreativiti dan kemahiran berfikir. Ini kerana apabila banyak membaca otak kita akan lebih banyak berfikir, berimaginasi serta mampu menyerap lebih banyak info. 
UDARA BERSIH DAN SEGAR
Oksigen adalah merupakan sumber penting bagi memastikan otak dapat berfungsi dengan baik. Udara yang segar membantu meningkatkan kecerdasan otak dan memperbaiki sel otak yang rosak.

SUPPLEMEN SHAKLEE UNTUK OTAK & MINDA SIHAT

bazliaamoza.com shaklee shah alam

bazliaamoza.com shaklee shah alam


.
.
.
.
.
.
Bazlia Amoza | Shaklee Distributor di Shah Alam & Kota Kemuning | Contact me 019-2003947 emel : ailzab@yahoo.com

Promosi Shaklee May 2015

Best sangat bulan ni boleh borong Omega, Phytocol dan Vitalea for children… Dan bulan ni juga masa terbaik buat mereka yang ada masalah kolestrol, yang nak kurus, yang banyak lemak, yang nak kawal kadar kolestrol, ibubapa yang mempunyai anak lemah sistem imunisasi, kurang fokus, sering batuk, selsema, lemah dsb untuk miliki vitamin2 ini dengan harga PROMOSI

.
.
.
.
.
.
Bazlia Amoza | Shaklee Distributor di Shah Alam & Kota Kemuning | Contact me 019-2003947 emel : ailzab@yahoo.com

Bagaimana Omega Guard Membantu Masalah Sakit Sendi

bazliaamoza.com shaklee shah alam batu pahat
Bahagian sendi

Sendi-sendi manusia terdapat di tulang belakang dan bahagian lain tubuh badan seperti bahu, siku, pergelangan tangan, punggung, lutut, buku lali dan sendi jari kaki serta tangan. Sendi terbentuk apabila dua atau lebih tulang bertemu dan ianya berfungsi untuk melicinkan pergerakan. Sakit sendi terjadi di kalangan semua lapisan umur.


Bagaimana Omega Guard dapat membantu mengurangkan kesakitan sendi?

bazliaamoza.com Shaklee shah Alam batu pahat

  • Dalam omega guard terdapat EPA & DHA yang mampu mengurangkan inflamasi iaitu rasa panas kemerahan yang sering berlaku di sendi yang sakit.
  • Asid lemak omega 3 mengurangkan faktor perkembangan penyakit osteoarthritis ( EPA & DHA dapat menghalang penghasilan protein ). Asid omega 3 juga boleh menurunkan paras kemusnahan dan inflamasi pada sel cartilage.
  • Asid omega 3 dalam Omega guard mengurangkn simptom kekakuan sendi di awal pagi, bengkak dan sakit di sendi serta melancarkan perjalanan darah semasa bersenam.
  • Paras asid lemak omega 3 mampu larut dalam tisu rawan sekaligus mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan juga memelihara fungsi sendi dan gout dengan efektif.

TESTIMONI SAKIT SENDI DAN OMEGA GUARD
bazliaamoza.com shaklee shah alam batu pahat
Jika anda mempunyai masalah sendi, keluarga anda ataupun kawan2 anda boleh lah anda suggest kepada mereka untuk mencuba Omega Guard ini. Kita cuba usaha dengan pengambilan suplemen dan selebihnya kita serahkan pada Allah.
.
.
.
.
.
.
Bazlia Amoza | Shaklee Distributor di Shah Alam & Kota Kemuning | Contact me 019-2003947 emel : ailzab@yahoo.com

Mudah Hilang Ingatan Jika Perut Buncit

bazliaamoza.com shaklee shah alam

Alamak…seramnya bila terjumpa artikel ni..buat anda semua selepas membaca entri ini jom sama-sama kita muhasabah diri..kalau anda tidak buncit mungkin boleh share kan info ini kepada kenalan anda yang terdekat yang mengalami masalah perut buncit..Sharing is caring 🙂
Supplemen Shaklee yang boleh di amalkan:
bazliaamoza.com shaklee shah alam

bazliaamoza.com shaklee shah alam

bazliaamoza.com shaklee shah alam
Jika anda ingin mendapatkan cadangan supplemen atau sebarang info lanjut boleh hubungi saya di 019-2003947

.
.
.
.
.
.
Bazlia Amoza | Shaklee Distributor di Shah Alam & Kota Kemuning | Contact me 019-2003947 emel : ailzab@yahoo.com

Are you getting the right amount of Omega-3 fatty acids?

The two most common and useful fatty acids are EPA and DHA. Are you getting the right amount of Omega-3 fatty acids?

Perkembangan Bayi dan kanak-kanak
KEISTIMEWAAN SHAKLEE

OMEGA 3

credit to Shaklee Malaysia

Luv,

Bazlia Amoza
sms/whatsapp: 019-2003947
SID 866183

5 Cara Mudah Legakan Bengkak Susu Dalam Pantang

CARA ATASI BENGKAK SUSU
Pernah kah anda mengalami masalah bengkak susu terutamanya ketika dalam pantang?? Masalah bengkak susu ini kebiasaannya akan berlaku di sekitar minggu-minggu awal kelahiran bayi anda. Ini sebenarnya adalah petanda baik yang mana susu ibu sedang di hasilkan..
Sakit ke??
Ya Allah sakitnya bukan main lagi..tak terkata lah bila dah sampai tahap membengkak tu..tak dapat nak di gambarkan atau di luahkan lagi..yang pasti memang sakit sangat..Bagi yang mengalami masalah sebegini di sini saya kongsikan 5 TIPS yang boleh di amalkan bagi mengurangkan masalah bengkak susu:
  1. Jika payudara anda merasa sangat tegang, biarkan payudara anda yang tidak menyusui bayi meleleh keluar susunya sewaktu bayi menyusu di payudara yang sebelah lagi. Ini akan mengurangkan tekanan secara semulajadi. ( air susu yang meleleh di tadah dan di simpan )
  2. Kehangatan dapat membantu mengeluarkan susu secara semulajadi. Cuba berdiri di bilik mandi, dibawah pancuran air yang sedikit hangat, dan arahkan ia ke payudara anda. 
  3. Jika anda mempunyai gejala awal saluran susu tersekat (payudara yang bengkak dan mengeras), atau jika bayi anda menunjukkan tidak tertarik pada menghisap, anda mungkin perlu mengeluarkan susu badan secara manual atau dengan pam. 
  4. Keraplah memberi susu badan serta bangunkan bayi anda jika perlu, untuk melegakan rasa sakit.
  5. Pengambilan Lecithin & Omega Guard mampu membantu mengurangkan kebengkakkan.
5 Tips yang telah saya kongsikan ini adalah antara tips yang saya sendiri amalkan ketika berpantang anak ke 3 dan Alhamdulillah ia sedikit sebanyak sangat2 membantu. Namun yang paling penting untuk surutkan masalah bengkak susu ini adalah dengan cara kekerapan mengosongkan payudara anda samada secara direct feeding atau pun di pam. 
Semoga perkongsian ini dapat membantu anda. Selamat berpantang mommies !!

Jika ada sebarang pertanyaan/konsultasi/pesanan produk Shaklee hubungi saya melalui:

SMS/Whatsapp : 019-2003947
Email : ailzab@yahoo.com
Penghantaran COD bagi kawasan sekitar Shah Alam, Kota Kemuning & Batu Pahat
Penghantaran dengan Poslaju ke seluruh negeri.

Atasi Masalah Berdengkur Dengan Vitamin

Dengkur Masa Tidur

Adakah anda atau pasangan anda mengalami masalah BERDENGKUR ketika tidur? Masalah ini biasanya terjadi akibat salur pernafasan separa yang tersumbat di bahagian hidung atau kerongkong yang mana menyebabkan getaran di lelangit juga otot kerongkong yang menyebabkan terjadinya bunyi. 

Kalau orang lama2 kata biasa mereka yang berdengkur ni sebab terlalu penat atau stress..Berdengkur ni bukan aje ketika tidur di waktu malam tapi ada juga mereka yang mengalaminya ketika tidur siang hari…Jangan di biar aje jika ada pasangan anda atau adik beradik anda atau sahabat2 anda yang mengalami masalah berdengkur ini. Ini kerana menurut Pakar Telinga, Hidung dan Tekak masalah berdengkur adalah sejenis gejala dan jika semakin teruk ia boleh membawa kepada masalah Obstructive Sleep Apnea (OSA) iaitu laluan udara dari hidung dan mulut tersekat. so jom kita kasi atasi sebelum terlambat.

Benarkah Suplemen Mampu Mengatasi Masalah Berdengkur
Selain mencuba tips2 seperti mengubah posisi tidur, turun kan berat badan berlebihan atau hidup dalam suasana yang bersih anda juga bisa mengamalkan suplemen kesihatan. 
Berikut adalah sekadar cadangan suplemen yang bersesuaian dengan masalah berdengkur. Namun  begitu anda di nasihatkan agar berjumpa dengan doktor terlebih dahulu bagi mendapatkan kepastian mengenai masalah berdengkur anda itu. Senang kata dah tahu puncanya apa baru saya sebagai Shaklee Independent Distributor anda dapat membantu mengenal pasti vitamin mana yang paling bersesuaian dengan anda.
Vitamin Untuk Masalah Tidur Berdengkur
Berikut adalah HANYA CADANGAN VITAMIN
  1. Vitamin E mempunyai antioksidan selain membantu proses pengangkutan oksigen dalam darah. Ia berfungsi melancarkan pernafasan anda ketika tidur dan ini sekaligus amat sesuai bagi mereka yang berdengkur. Vitamin E berfungsi membekalkan hemoglobin dalam sel darah merah bagi membekalkan oksigen ke seluruh tubuh dengan lebih baik.
  2. Omega Guard juga membantu melancarkan pernafasan dan salur darah yang sempit.
  3. Lecithin merupakan pemecah lemak yang mana mampu membantu menurunkan berat badan berlebihan yg juga merupakan salah satu penyebab berdengkur.
  4. B Complex juga boleh membantu anda mengatasi masalah dengkur akibat stress.
** Beringat ye..ini hanya sekadar cadangan berdasarkan beberapa testimoni customer saya sebelum ini. Anda perlu mendapatkan khidmat doktor dahulu sebelum bertindak mengamalkan suplemen. Ini kerana pengambilan suplemen adalah SAMA SEKALI TIDAK MENYAMAI kesannya dengan pengambilan ubat. Suplemen is something yang mana membantu badan anda mendapatkan segala zat dan nutrisi yang mana susah utk diperolehi dari sumber pemakanan. 

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan/konsultasi/pesanan produk Shaklee:
SMS/Whatsapp : 019-2003947
Email : ailzab@yahoo.com
Penghantaran COD bagi kawasan sekitar Shah Alam, Kota Kemuning & Batu Pahat
Penghantaran dengan Poslaju ke seluruh negeri.