6 Amalan Cergaskan Otak

bazliaamoza.com Shaklee shah alam
Picture credit to mtkeducation.blogspot.com
Otak adalah merupakan organ paling penting kepada sistem tubuh manusia kerana di sinilah semua aktiviti badan kita di kawal. Kita macam centre lah..Otak yang sihat penentu kepada kesempurnaan fungsi organ dan anggota badan yang lain.
Namun tanpa di sedari terdapat antara amalan2 yang boleh menyebabkan otak kita tidak dapat berfungsi dengan sempurna seperti amalan pemakanan yang tidak seimbang, kecergasan badan yang tidak sihat, cara kehidupan harian yang tidak seimbang, ini semua boleh menyebabkan tubuh kita lemah lalu otak puntidak dapat berfungsi dengan baik.
Antara amalan dan gaya hidup dan pemakanan yang sihat yang boleh membantu otak berfungsi dengan baik adalah seperti:
SARAPAN PAGI
Sarapan pagi adalah sangat penting untuk tubuh yang sihat. Individu yang tidak mengambil sarapan pagi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah berkurangan. Kandungan gula dalam darah sangat penting bagi membekalkan nutrien ke otak. 
TIDUR YANG MENCUKUPI
Rehat serta tidur yang cukup akan membuatkan otak sihat dan cergas. Berlebihan tidur pula boleh menyebabkan badan lemah dan tidak aktif. Seorang dewasa di galakkan tidur di antara 6-8 jam sehari.
TIDAK MEROKOK
Asap rokok yang mengandungi pelbagai jenis racun jika di hidu boleh mengakibatkan sel-sel otak rosak. Asap ini boleh melemahkan pengaliran darah ke otak yg mana turut boleh menjadi punca kanser.
VITAMIN E & B12
Amalan pengambilan makanan yang di perkaya dengan vitamin E & B12 seperti buah badam, sayur bayam, susu, telur dan banyak lagi adalah sangat di galakkan. Ini kerana sumber nutrien tersebut bagus untuk pertumbuhan sel-sel otak dan menguatkan daya ingatan. 

BANYAKKAN MEMBACA
Mereka yang suka membaca terbukti berjaya meningkatkan daya kreativiti dan kemahiran berfikir. Ini kerana apabila banyak membaca otak kita akan lebih banyak berfikir, berimaginasi serta mampu menyerap lebih banyak info. 
UDARA BERSIH DAN SEGAR
Oksigen adalah merupakan sumber penting bagi memastikan otak dapat berfungsi dengan baik. Udara yang segar membantu meningkatkan kecerdasan otak dan memperbaiki sel otak yang rosak.

SUPPLEMEN SHAKLEE UNTUK OTAK & MINDA SIHAT

bazliaamoza.com shaklee shah alam

bazliaamoza.com shaklee shah alam


.
.
.
.
.
.
Bazlia Amoza | Shaklee Distributor di Shah Alam & Kota Kemuning | Contact me 019-2003947 emel : ailzab@yahoo.com

Are you getting the right amount of Omega-3 fatty acids?

The two most common and useful fatty acids are EPA and DHA. Are you getting the right amount of Omega-3 fatty acids?

Perkembangan Bayi dan kanak-kanak
KEISTIMEWAAN SHAKLEE

OMEGA 3

credit to Shaklee Malaysia

Luv,

Bazlia Amoza
sms/whatsapp: 019-2003947
SID 866183

Tips Atasi Masalah Anak Batuk & Selsema

Setelah menjadi ibubapa perasaan paling risau apabila anak kita kerap atau mudah di jangkiti masalah seperti batuk, selsema berhingus serta kerap demam. Hati mana yang tak risau kan? Saya sendiri bila anak terkena jangkitan virus2 ini saya akan berasa risau sgt mengalahkan doktor. Suami memang cool sepanjang masa..ye lah naluri seorang ibu ni lain kan…sang bapa tu konon je nampak cool tapi kadang2 cuak jugak..hahahaha
Inilah saya budak yang sangat aktif..next year dah pi school
Anak saya yang sulung, berusia 4 tahun Almira Afrina yg boleh di kategorikan dalam kalangan kanak2 yg sgt aktif. Happy go lucky dan mempunyai daya ingin tahu yang sangat tinggi. Selagi dia tak faham apa yang dia jumpa atau dia nampak dia akan asyik lah dok menanya kita sampai di boleh terima jawapan kita tu…haaa sampai cenggitu sekali sel2 otak dia berkembang ( Alhamdulillah ). 
Tapi dulu dia memang mudah terkena batuk2 dan selsema bila keadaan sesuatu tempat tu berhabuk, kotor, over makan makanan kekacang, penat yang melampau, makanan atau minuman sejuk. Kalau over dose memang batuk & selsema akan menyerang dia sekelip mata je…kalau bermain over sangat pun boleh sampai jadi batuk-batuk non-stop. Bila dah batuk lama2 dapat package selsema sekali..Haishhh memang pening kepala memikirkan tahap alergik dia ni since kecik lagi. JUmpa Doc and Doc cakap ini salah satu jenis Asma tapi tak serius. Ia boleh hilang jika semakin membesar. 
Tisp atasi masalah batuk, selsema, demam kanak-kanak
Kombinasi vitamin khas buat anak anda
Alhamdulillah since saya konsisten amalkan Meal Shakes & Omega Guard kat dia kini semakin kurang masalah batuk2..Maksudnya bukan hilang terus lah macam magik tu tapi dah berkurangan. Kalau dia dulu asal bermain yang terlebih sikit je dia akan mudah batuk tak berhenti. Kini sistem imun badan dia agak kuat berbanding sebelum ini. Tapi saya bukan ambil masa seminggu sebulan dua untuk mengatasi masalah ini ye saya, tapi mencuba dah bersabar hampir 6-12 bulan untuk dapatkan hasil macam sekarang. So kepada yang sedang memberikan anak mereka Shaklee atau sedang berkira2 untuk mencuba Shaklee sila jangan letak mindset NAK CEPAT BAIK..sel badan yang perlu di betulkan memerlukan masa yang tak kurang dari 3-4 bulan untuk kembali menjadi asal.
Kenapa?? Sebab Shaklee adalah suplemen dan bukan ubat tahan sakit atau ubat untuk menyembuh yang mungkin mengandungi bahan2 lain yg mana menghilangkan dan meredakan hanya untuk seketika. Konsep suplemen tu anda kena fahamkan betul2 sebelum decide nak amalkan suplemen pada anak2 dan diri sendiri.
Kenapa saya pilih Meal Shakes & Omega Guard?

Omega Guard – kerana kelebihan kandungan Omega 3 yang terdapat di dalamnya:
  • Ia mampu meningkatkan sistem imunisasi kanak-kanak dan ini secara tak langsung mampu membantu mengatasi masalah demam selsema dan batuk kerana Omega 3 yang terdapat di dalam Omega Guard bersifat panas yg mana bila di makan ia akan meninggalkan kesan panas ke dalam tubuh. (mencairkan)
  • Omega 3 – mempunyai sifat anti radang dan anti inflamasi jadi ianya amat berkesan untuk mengurangkan serangan asma pada kanak-kanak dan mengurangkan penggunaan inhaler
  • Membantu dalam perkembangan otak kanak-kanak, kajian pun telah di lakukan dan menunjukkan kanak-kanak yang mula mengambil omega 3 lebih awal ternyata otaknya lebih cergas berkembang.
  • Juga mampu membantu mengatasi masalah penyakit ekzema dr dalam kerana masalah ekzema ni perlu di rawat dari dalam bukan sekadar sapuan krim2 di luaran sahaja.
  • Pengambilan Omega 3 didapati menjadikan kanak-kanak lebih cergas dan aktif serta membantu meningkatkan fokus kanak-kanak ketika belajar (fokus)

Meal Shakes

  • Meal Shakes merupakan makanan segera yang rendah lemak serta rendah indeks glisemik.
  • Rasanya yg sgt enak dan boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain. 
  • Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan ia diperkaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat. 

Sekian saja perkongsian saya mengenai Tips kesihatan dan kecantikan berdasarkan pengalaman saya sebagai pengguna Shaklee. Kenapa saya asyik dok promote pasal Shaklee, yes saya memang menjalankan bisnes Shaklee tapi selepas saya sendiri mencuba dan yakin dengan apa yang vitamin Shaklee berikan kepada saya dan famili kini saya giat BERKONGSIKAN manfaat vitamin Shaklee kepada anda semua. Tak tumbuh tak melata tak sungguh orang tak kata kan…( eh betul tak pepatah ni?? ada hati nak bermadah pulak..kiki ) OK sekian untuk entri kali ini. 
Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan/konsultasi/pesanan produk Shaklee:
Bazlia Amoza 
Pengedar Sah Shaklee ID 866183
SMS/Whatsapp : 019-2003947
Email : ailzab@yahoo.com
Penghantaran COD bagi kawasan sekitar Shah Alam, Kota Kemuning & Batu Pahat
Melalui POS MALAYSIA ke seluruh negeri. 

Promosi November 2014 – Omega Guard Shaklee

Kali ni entri pasal Promosi Bulan November 2014. Actually saya dah buat announcement dah bulan ini promo apa kat entri bertajuk Minyak Ikan Pilihan Ramai – Omega Guard Shaklee ni cuma tak buatlah tajuk entri tu di tulis secara Official macam tajuk entri kali ini..Tapi memandangkan ada yang bertanya “kak, bulan ni Shaklee takde buat promo ke” or maybe diorang terlepas pandang entri tersebut so saya pun buat lah entri khusus ini untuk mengwar-warkan Promosi sepanjang bulan November ini. 
Best tau sebab bulan ini adalah bulan promosi Minyak Ikan terbaik di dunia. Minyak Ikan Shaklee di kenali dengan nama Omega Guard Shaklee. Terdapat 2 jenis promosi bulan ini iaitu :
  • BELI 6 PERCUMA 1 botol
  • atau BELI 2 pada harga diskaun 5%
Haa…menarik tu..memang murah hati lah pihak Shaklee ni macam tau2 je rakyat Malaysia tinggi kadar kolestrol..erkk…selain bagus untuk membuang segala kolestrol dan lemak2 jahat tu Omega juga terdapat pelbagai kegunaan dan kebaikan untuk pelbagai golongan seperti:
  • Untuk Pelajar – bagus untuk perkembangan minda, kerap alergik, batuk, selsema,
  • Untuk Dewasa – nak kurus, turunkan paras kolestrol/ bakar lemak, ada masalah sendi/tulang, ibu hamil, menyusukan bayi, penjagaan jantung, darah tinggi, masalah kerap batuk, masalah asma/lelah.



Jangan ketinggaln ye untuk dapatkan Omega Guard anda pada bulan Nov ini. Hubungi saya segera untuk sebarang pesanan atau pertanyaan. 


Hubungi saya Bazlia | 019-2003947 untuk sebarang pesanan Shaklee. 
Wakil Pengedar Shaklee Area Shah Alam bagi kawasan penghantaran Cash On Delivery (COD) sekitar Seksyen 7, Seksyen 8, Seksyen 9, SUK Selangor, Seksyen 15, Seksyen 16, Seksyen 18, Seksyen 24, Padang Jawa, Kota Kemuning, Batu Pahat, UTHM Johor, Parit Raja, Ayer Hitam, Sri Gading
Email : ailzab@yahoo.com

Minyak Ikan Pilihan Ramai – Omega Guard Shaklee

Hi semua!! ada berita baik sempenan bermulanya NOV bagi tahun 2014 ini…saya dah bersalin??? ehhh bukan2.. saya belum bersalin lagi.. ada lagi 33 hari to go…Ni nak habaq mai promosi terkini Shaklee sepanjang bulan November adalah VITAMIN OMEGA GUARD…bestnyeeee…..baru semalam COD Omega Guard pada customer yang nak jaga jantung & paras kolestrol beliau..
Saya pulak sejak pregnant ni sebulan mesti kena restok 2 botol Omega Guard sebab share sekali makan dengan cik-cik tuan puteri berdua tu..Ibu hamil bagus tau amalkan Omega Guard kerana ia membantu perkembangan otak bayi semasa di dalam kandungan. Kanak-kanak pula memang sangat di galakkan untuk mengambil minyak ikan kerana ia membantu meningkatkan perkembangan otak serta memori mereka. Kanak-kanak yang sering mendapat alahan/alergik adalah di galakkan untuk mengambil Omega/Minyak Ikan.
Beli Omega Guard Shaklee Harga Murah
Jom apa tunggu lagi…pakat2 lah dengan kawan2 ke, adik beradik ke untuk share beli Omega Guard Shaklee dengan “HARGA PROMOSI” bulan ini sahaja. Selain itu anda juga layak mendapatkan “KEAHLIAN PERCUMA” dengan setiap pembelian 6 botol Omega Guard berserta cash rebate anggaran RM33 pada pertengahan bulan Disember nanti apabila Shaklee mengeluarkan BONUS kepada semua ahli2 nya.
JANGAN TUNGGU LAGI!!
Hubungi saya Bazlia | 019-2003947 untuk sebarang pesanan Shaklee. 
Wakil Pengedar Shaklee Area Shah Alam bagi kawasan penghantaran Cash On Delivery (COD) sekitar Seksyen 7, Seksyen 8, Seksyen 9, SUK Selangor, Seksyen 15, Seksyen 16, Seksyen 18, Seksyen 24, Padang Jawa, Kota Kemuning., Batu Pahat, UTHM Johor, Parit Raja, Ayer Hitam, Sri Gading
Email : ailzab@yahoo.com

Kulit Cantik Dengan Omega

Masih bercerita mengenai khasiat Omega. Ini kerana sempena bulan promosi ini saya ingin membuka mata anda semua untuk mengamalkan Omega Guard dalam kehidupan seharian. Bukan niat untuk berniaga tapi niat saya agar anda semua dapat menjalani hidup dengan gaya yang sihat.

Betul ke Omega boleh buat kulit cantik? yes betul ini kerana Omega 3 membantu mengekalkan kelembapan kulit agar kekal sihat bermaya..Gabungan bersama GLA Complex adalah perfect match bagi mereka yang inginkan kulit yang cantik & menawan.


Kita di sarankan untuk consume Omega Guard setiap hari kerana badan kita tidak mampu untuk menghasilkan Asid Lemak Omega 3 yang badan perlukan.

Anda ingin dapatkan suplemen kesihatan semulajadi & HALAL ?

Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?

Hubungi Bazlia Amoza | call/sms/whatsApp 019-2003947 | ailzab@yahoo.com
Wakil Shaklee di Seksyen 16  COD Area Shah Alam

Kulit Cantik Dengan Omega

Masih bercerita mengenai khasiat Omega. 

Betul ke Omega boleh buat kulit cantik? yes betul ini kerana Omega 3 membantu mengekalkan kelembapan kulit agar kekal sihat bermaya..Gabungan bersama GLA Complex adalah perfect match bagi mereka yang inginkan kulit yang cantik & menawan.


Kita di sarankan untuk consume Omega Guard setiap hari kerana badan kita tidak mampu untuk menghasilkan Asid Lemak Omega 3 yang badan perlukan.

Anda ingin dapatkan suplemen kesihatan semulajadi & HALAL ?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?
Hubungi Bazlia Amoza | call/sms/whatsApp 019-2003947 | ailzab@yahoo.com
Wakil Shaklee di Seksyen 16  COD Area Shah Alam