5.8 Juta Rakyat Malaysia Menghidap Penyakit Darah Tinggi

Info ini saya dapat dari FB Page Kementerian Kesihatan Malaysia ( credit ). Anggaran sebanyak 5.8 juta rakyat Malaysia menghidap penyakit darah tinggi?? wow angka yang sangat banyak tu..tak takut ke??
Cegah darah tinggi

Penyebab-penyebab
Penyebab hypertensi selalunya tidak diketahui walaupun selepas pemeriksaan doktor.
Walau bagaimanapun hypertensi boleh disebabkan oleh:
  • Penyakit buah pinggang
  • Ubatan seperti steroid, ubat antiradang bukan steroid
  • Faktor keturunan
  • Alkohol dan merokok boleh meningkatkan risiko komplikasi hypertensi (termasuk penyakit jantung dan strok/angin ahmar)
Tanda & dan gejala
  • Selalunya, hypertensi tidak menunjukan sebarang tanda dan gejala.
  • Kadang-kadang pesakit mungkin mengalami tanda-tanda yang tidak spesifik seperti pening atau sakit kepala.
  • Periksa tekanan darah anda secara berkala di Klinik Kesihatan berdekatan. Doktor akan menasihatkan anda tentang kekerapan untuk memeriksa tekanan darah.
Jom cegah sebelum terpaksa mengubati !!



Bazlia Amoza | Shaklee Distributor di Shah Alam & Kota Kemuning | Contact me 019-2003947 emel : ailzab@yahoo.com
Advertisements

7 Manfaat ESP Yang Anda Perlu Tahu

Helo..helo….hai semua…entri kali ini masih lagi berkisahkan ESP Shaklee yang “hot” tu..ye lah dalam sebulan hampir melebihi 100 tin orang beli takkan masih belum kategori ” hot item ” kan…For sure lah sebab ia semulajadi, selamat dan berkesan sebab tu orang ramai semakin mempercayai minuman soya non-gamo ini. Soya pilihan korang cemana??? 

-credit-

Antara 7 manfaat Utama ESP ialah:

  1. AWET MUDA – Asid amino penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, gland dan lain-lain. Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.
  2. BAIK UNTUK HORMON – kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. Ia membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung. Tapi lelaki pun boleh ambil ESP don’t worry..
  3. BAIK UNTUK PROSTAT – Genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti mengekang pertumbuhan dan merebaknya sel kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopaus dan pembesaran prostat.
  4. KULIT REMAJA – mampu meransang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radian/ton kulit dan kepejalan otot, mempercepat kan penyembuhan luka dan mengurangkan dan memudarkan kesan parut.
  5. PEMBEKAL TENAGA – pembekal tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan/stress.
  6. MEMBAIKI PIGMENTASI – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.
  7. MEMBAIKI MEMORI – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan.
Tak cukup ke 7 manfaat yang mampu di miliki jika anda KONSISTEN mengambil ESP Shaklee?? Ingat ye tubuh yang sihat adalah di sebabkan sel dalam tubuh yang sentiasa sihat dan sentiasa di gantikan dengan sel yang baru.
TESTIMONI ESP
Soya Shaklee atasi gastrik

awet muda dengan ESP

kulit cantik dengan ESP, bertenaga

Cukup lah kot 3 testimoni dalam entri. Nak lagi testimoni anda boleh korek2 dekat entri lama di blog saya ini. Kang tepek banyak2 kata over pulak kan….jom mulakan hidup anda dengan ESP Shaklee yang hanya berharga RM150 utk 850g penggunaan selama 1-3 bulan…mana nak dapat soya lain dengan harga murah mcm ni tambahan lagi ia tahan lama dan BERKESAN!!


Bazlia Amoza | Shaklee Distributor di Shah Alam & Kota Kemuning | Contact me 019-2003947 emel : ailzab@yahoo.com

Multivitamin Pilihan Buat Anak Anda

Adakah anak-anak kecil kita memerlukan pun pengambilan vitamin/suplemen? 

” Pemakanan yang seimbang adalah perlu untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi dan kanak-kanak. Tabiat makan yang sihat adalah penting tanpa mengira peringkat umur dan tahap kecerdasan anda. Kekurangan zat makanan boleh merencatkan pertumbuhan mental dan fizikal. Ini mengakibatkan kanak-kanak menjadi terbantut, kurang berat badan dan terdedah kepada penyakit. Apabila kanak-kanak mencapai usia pra sekolah, lebih banyak tenaga diperlukan kerana mereka lebih aktif. Sarapan pagi penting untuk memulakan kehidupan seharian.” credit Info Sihat
vitamin vitalea untuk anak-anak
Multivitamin @ Vite-Lea For Children
Price : RM111
60 tabs
Order : sms/whatsapp 019-2003947
Shaklee telah memperkenalkan multivitamin pertama khusus buat anak-anak anda. Kalau korang nak tahu dah lama Vita-Lea for children ni menghilangkan diri. Bukan apa Shaklee tengah nak buat improvement formula kat vitamin tu…Nah kini Vita-Lea for children kembali dengan formula yang lebih lengkap dan terbaik buat anak-anak kita. 
Kenapa harga Vita-Lea sekarang makin mahal? Okay ini jawapannya yang lengkap dan munasabah…bukan suka2 naik harga tau…
“The new Vita-Lea® for Children is an improved formulation with 14 higher levels of vitamins and minerals. Shaklee is committed to ensuring all our products are ALWAYS SAFE. ALWAYS WORKS. ALWAYS GREEN.

Even though the bottle price is high, however, it is recommended to consume 1-2 tablets a day instead of 2 tablets a day, which effectively brings the per serving cost to only RM 1.48 per serving compare to old formulation’s RM 1.20, which is an increase of only about 20%.


*** Ooopss…baby Razin pun dah memanggil nak susu…saya stop kat sini dulu uolss…kalau nak buat pesanan boleh sms/whatsapp saya ye 019-2003947

Perbandingan formula lama & yang baru


Keep NURSING Jika Ibu Tidak Sihat?

keep breastfeed your baby
credit to Dunia Laktasi

Saya sering terbaca soalan dari ibu-ibu bertanyakan mengenai penyusuan susu ibu perlukah di teruskan jika ibu tak sihat..Well tiada alasan untuk si ibu tidak menyusukan bayi anda. Yang sakit anda bukan air susu badan anda kan so secara logiknya takde apa yg perlu di risaukan. 

Tak percaya??? refer lah kat gambar yang saya share ni..semoga bermanfaat buaat semua.

Luv,


Bazlia Amoza

SID 866183
019-2003947

Bahaya Bahan Pewarna Kimia

bahaya bahan pewarna dalam makanan

Pewarna makanan merupakan benda berwarna yang mengandungi bahan kimia terhadap makanan yang di warnainya. Tujuan pemberian warna berujuan agar makanan terlihat lebih berwarna sehingga menarik perhatian pengguna. Bahan pewarna umumnya dalam bentuk cecair dan serbuk yang larut di air. Info ini saya perolehi dari sumber FB As-Salahuddin Smart Tahfiz School ketika sedang saya membuat survey sekolah tadika untuk anak sulung saya. 
Makanan olahan seperti kuih, minuman suplemen, dan aiskrim cenderung mengandungi kadar pewarna tambahan (aditif) yang tinggi. Pewarna tambahan buatan digunakan dalam industri makanan kerana berbagai alasan, di antaranya untuk: 
> mengimbangi pemudaran warna kerana paparan cahaya, udara, perubahan suhu dan kelembapan 
> memperbaiki variasi warna 
> menguatkan warna yang terjadi secara semulajadi 
> mewarnai bahan makanan yang tak berwarna 
> membuat makanan lebih menarik sehingga mengundang selera 
Beberapa kajian ilmiah telah mengaitkan penggunaan pewarna buatan dengan hiperaktif pada anak-anak. Hiperaktif adalah suatu keadaaan di mana anak mengalami kesulitan untuk memusatkan perhatian dan mengawal perilaku mereka. 
Sebuah hasil penelitian yang diterbitkan di jurnal media terkemuka Lancet mengungkapkan bahwa beberapa zat pewarna makanan meningkatkan kadar hiperaktif kanak-kanak usia 3-9 tahun. Kanak-kanak yang mengambil makanan yang mengandungi pewarna buatan selama bertahun-tahun lebih berisiko menunjukkan tanda-tanda hiperaktif. Selain risiko hiperaktif, sekelompok sangat kecil dari populasi kanak-kanak (sekitar 0,1%) juga mengalami kesan sampingan lain seperti: ruam, mual, asma, migrain dan mudah pitam. 
kesan pewarna tiruan jangka masa panjang
Berikut adalah beberapa jenis pewarna buatan dan kesan samping yang ditimbulkan: 
1. Tartrazine (E102 atau Yellow 5) 
Tartrazine adalah pewarna kuning yang banyak digunakan dalam makanan dan ubat-ubatan. Selain berpotensi meningkatkan hiperaktiviti kanak-kanak, pada sekitar 1- 10 dari sepuluh ribu orang , tartrazine menimbulkan kesan samping langsung seperti urtikaria (ruam kulit), rinitis (hidung meler), asma, purpura (kulit lebam) dan anafilaksis sistemik (shock). 
2. Sunset Yellow (E110, Orange Yellow S atau Yellow 6) 
Sunset Yellow adalah pewarna yang dapat ditemukan dalam makanan seperti jus jeruk, aiskrim, keju, jeli, minuman soda dan banyak ubat-ubatan. Untuk sekelompok kecil individu, pengambilan pewarna aditif ini dapat menimbulkan urtikaria, rinitis, alergi, hiperaktif, sakit perut, mual, dan muntah. 
Dalam beberapa penelitian sainstifik, zat ini telah dihubungkan dengan peningkatan kejadian tumor pada haiwan dan kerosakan kromosom, namun kadar konsumsi zat ini dalam kajian tersebut jauh lebih tinggi dari yang dikonsumsi manusia. Kajian Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) tidak menemukan bukti insiden tumor meningkat baik dalam jangka pendek dan jangka panjang kaerana konsumsi Sunset Yellow. 
3. Ponceau 4R (E124 atau SX Purple) 
Ponceau 4R adalah pewarna merah hati yang digunakan dalam berbagai produk, termasuk selai, kuih, agar-agar dan minuman ringan. Selain berpotensi memicu hiperaktiviti pada kanak-kanak, Ponceau 4R dianggap karsinogenik (penyebab kanser) di beberapa negara, termasuk Amerika Serikat, Norwegia, dan Finlandia. US Food and Drug Administration (FDA) sejak tahun 2000 telah menyita permis dan makanan buatan Cina yang mengandung Ponceau 4R. Pewarna aditif ini juga dapat meningkatkan serapan aluminium sehingga melebihi batas toleransi. 
4. Allura Red (E129) 
Allura Red adalah pewarna sinetis merah jingga yang banyak digunakan pada makanan dan minuman. Allura Red sudah dilarang di banyak negara lain, termasuk Belgia, Perancis, Jerman, Swedia, Austria dan Norwegia. 
Sebuah kajian menunjukkan bahwa reaksi hipersensitif terjadi pada 15% orang yang menggunakan Allura Red. Dalam kajian itu, 52 peserta yang telah menderita gatal-gatal atau ruam kulit selama empat minggu atau lebih diikutkan dalam program diet yang sama sekali tidak mengandung Allura Red dan makanan lain yang diketahui dapat menyebabkan ruam atau gatal-gatal. Setelah tiga minggu tidak ada gejala, para peserta kembali diberi makanan yang mengandung Allura Red dan dimonitor. Dari pengujian itu, 15% kembali menunjukkan gejala ruam atau gatal-gatal. 
5. Quinoline Yellow (E104) 
Pewarna makanan kuning ini digunakan dalam produk seperti aiskrim dan minuman energi. Zat ini sudah dilarang di banyak negara termasuk Australia, Amerika, Jepun dan Norwegia karena dianggap meningkatkan risiko hiperaktiviti dan serangan asma.
Bila dah terbaca artikel ini rasa seram pulak nak bagi anak2 makanan yang berkaler ni..ye lah lumrah kanak-kanak kan suka lah bila sesuatu makana terutamanya yang berkaler ni walhal rasa sama je. Mungkin lepas ini kita sebagai ibubapa mereka boleh berbuat sesuatu dengan menggantikan warna di dalam makanan anak2 kita dengan sesuatu yang semulajadi contohnya warna kuning menggunakan labu, warna hijau menggunakan daun pandan dsb. Bagus juga bila ada sesetengah pihak sekolah tadika yang melarang ibubapa membekalkan anak2 mereka dengan makanan2 berwarna kerana ia adalah merupakan salah satu usaha bagi menangani masalah ini secara tidak langsung.
Jika anda adalah ibubapa atau kaum keluarga yang sayangkan nyawa kanak-kanak ini mari kita sedar mulai sekarang.
Sekian tips perkongsian dari saya di BazliaamozaDotcom. Salam hujung minggu dah jumpa lagi di lain entri 🙂
Hubungi saya Bazlia | 019-2003947 untuk sebarang pesanan Shaklee. 
Wakil Pengedar Shaklee Area Shah Alam bagi kawasan penghantaran Cash On Delivery (COD) sekitar Seksyen 7, Seksyen 8, Seksyen 9, SUK Selangor, Seksyen 15, Seksyen 16, Seksyen 18, Seksyen 24, Padang Jawa, Kota Kemuning, Batu Pahat, UTHM Johor, Parit Raja, Ayer Hitam, Sri Gading
Email : ailzab@yahoo.com

Why take Nutritional Supplements.

Selamat pagi semua pengunjung blog ailzab.blogspot.com..sihat tak hari ni?? semoga semuanya baik-baik aje k…minggu ni minggu layan vidoe you tube…so jom layan lagi video ini…saya sharekan kepada anda mengenai KENAPA KITA SEBENARNYA MEMERLUKAN SUPLEMEN…
*******************************************
Jika anda ingin membuat sebarang pesanan sila hubungi saya seperti berikut:
SID Bazlia Amoza – 866183 
Call/SMS/WhatsApp : 019-2003947 
Email : ailzab@yahoo.com


SAYA ADALAH WAKIL SAH SHAKLEE ANDA CASH ON DELIVERY SHAH ALAM & SEKITARNYA, SERTA MEMBUAT PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA MENGGUNAKAN KHIDMAT POSLAJU PADA KADAR FLAT RATE RM10 (SEMENANJUNG) & RM20 ( SABAH & SARAWAK)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any diseases.

Pulanglah Berhari Raya Bersama Insan Tersayang

Insyallah sehari lagi kita bakal menyambut 1 Syawal …owh rasa sekejap saja tirai Ramadan bakal berakhir…Semoga kita di panjangkan umur dan di izinkan untuk bertemu lagi di Ramadan yang akan datang…

Jom fefeling raya layan lagu Aisyah ni…saya dah pun berada di kampung halamn tgh sibuk masak2 untuk esok…bestnyeeeee….

SELAMAT HARI RAYA SEMUA!!

DAPATKAN PRODUK SHAKLEE DENGAN KLIK ONLINE…semuanya di hujung jari anda!!


*******************************************
Jika anda ingin membuat sebarang pesanan sila hubungi saya seperti berikut: 
SID Bazlia Amoza – 866183 
Call/SMS/WhatsApp : 019-2003947 
Facebook: http://on.fb.me/GUrNgp
Email : ailzab@yahoo.com

SAYA ADALAH WAKIL SAH SHAKLEE ANDA CASH ON DELIVERY SHAH ALAM & SEKITARNYA, SERTA MEMBUAT PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA MENGGUNAKAN KHIDMAT POSLAJU PADA KADAR FLAT RATE RM10 (SEMENANJUNG) & RM20 ( SABAH & SARAWAK)


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any diseases.