Promosi April Ada 3 Hari Lagi !!

bazliaamoza.com shaklee shah alam

ITEM PROMOSI:

Korang-korang kalau nak order mana-mana produk promo untuk bulan April boleh hubungi saya di 019-2003947 ye..ada 3 hari saja lagi jangan ketinggalan !!!

.
.
.
.
.
.
Bazlia Amoza | Shaklee Distributor di Shah Alam & Kota Kemuning | Contact me 019-2003947 emel : ailzab@yahoo.com
Advertisements

17 Kebaikan Vitamin Zinc Kepada Tubuh

Hari ini saya akan terus menulis entri2 mengenai TIPS KESIHATAN dan KECANTIKAN bersama suplemen Shaklee. Maybe ada yang rasa jemu asik2 cerita pasal Shaklee aje kan…actually kewujudan blog ini memang bermula dengan kisah perkongsian saya mengenai KEHEBATAN VITAMIN SEMULAJADI yang betul2 semulajadi 4 tahun yang lalu…so don’t judge the book by it’s cover ye..kenali dulu vitamin Shaklee, cuba dan rasakan kesannya baru boleh cerita sok sek sok sek….

VITAMIN ZINC

bazliaamoza.com


Tahukah anda bahawa Zinc adalah merupakan vitamin yang sangat di perlukan dalam aktiviti metabolisma badan sebagai komponen pentig enzim. Ia memainkan peranan sangat penting dlm sistem imunisasi, pertumbuhan dan perkembangan seksual seseorang. Okey jom kita lihat 17 kebaikan Zinc kepada tubuh badan:
  • Penjagaan Kulit: Kajian menunjukkan zink berkesan menyembuhkan jerawat. Ia lebih berkuasa daripada placebo.
  • Ekzema: Atau dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.
  • Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.
  • Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambatnya penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.
  • Gangguan Prostat: Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.
  • Hilang berat badan: Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.
  • Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
  • Pembiakan: Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.
  • Fungsi Biologi: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stress, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.
  • Jangkitan: Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.
  • Antioksidan: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .
  • Aturan Enzim: Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.
  • Kanser: Bagi lelaki, zink memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.
  • Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.
rambut gugur
  • Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut
  • Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.
  • Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.
_______________________________________________________________
Anda berminat untuk mencuba vitamin Zinc Complex Shaklee?

zinc paling lengkap
Sebiji Zinc Complex Shaklee membekalkan 15mg (100%) keperluan harian dan 115mg Calcium (12% daripada keperluan harian). Zinc bukan sahaja membantu menguatkan kutikel rambut tetapi ia dapat meningkatkan daya ingatan dan tempoh penumpuan*

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

_____________________________________________________________

Bazlia Amoza | Shaklee Distributor di Shah Alam & Kota Kemuning | Contact me 019-2003947 emel : ailzab@yahoo.com

10 Best Supplements for Prostate Health

Masalah kanser Prostat adalah merupakan sejenis kanser yang kebiasaanya menyerang lelaki dikala berusia 40-an. Penyakit ini menjadi pembunuh nombor satu di Amerika manakala di Malaysia ia merupakan penyakit ke enam dalam carta kanser negara. 
Langkah-langkah pencegahan dikatakan mampu mengurangkan risiko terkena penyakit ini. Cara yang terbaik untuk mengelakkan faktor risiko lain yang boleh dikawal adalah seperti mengambil makanan berzat dan seimbang.
  • Lemak. Kurangkan pengambilan makanan dari sumber haiwan yang tinggi kandungan lemaknya. Gantikan daging merah dengan ayam dan bijirin.
  • Sayur-sayuran dan buah-buahan. Ini adalah gizi yang selalu disebutkan oleh mana-mana pakar kesihatan. Pengambilan gizi ini dapat membantu dari segi khasiat dan vitamin. Setengah kajian mengaitkan diet yang tinggi kandungan sayurannya dapat mengurangkan risiko kanser prostat.
  • Ikan. Pemakanan ikan yang kaya dengan asid lemak dapat melindung daripada kanser prostat dan juga penyakit lain. Contoh ikan yang kaya dengan asid lemak ialah ikan salmon.
Selain itu pengambilan supplemen juga di kata mampu membantu mencegah atau menghalang risiko dari terkena kanser jenis ini.
The following are the ten best supplements for prostate health:
1. Herbal remedies are regarded as some of the best prostate health supplements. Saw palmetto works to reduce the size of enlarged prostates and relieves urinary problems.
2. Nettle root is an effective natural supplement for prostate health. It reduces obstruction of urinary flow. Pygeum improves urinary symptoms associated with an enlarged prostate.
3. Red clover contains an antioxidant that fights cancerous growth. Red clover inhibits DHT (Dihydrotestosterone) formation.
4. Doses of vitamin C and vitamin B6 are also some of the best supplements for prostate health. They make urination easier and prevent swelling.
5. Another supplement for an enlarged prostate is soy (miso, soy milk) and fish oil. Selenium, found in brazil nuts, slows the progression of tumor growth.
6. Lycopene contains powerful antioxidants. Lycopene, found in red tomatoes and other tomato-based products (like ketchup and puree), is a natural supplement for prostate health.
7. Fruits like guavas, watermelon, and pink grapefruit act as natural supplements for prostate health. Fructose (the sugar found in fruits) stimulates the production of vitamin D that inhibits tumors.
8. Garlic, turmeric, ginger, and rosemary act as supplements for an enlarged prostate. Other enlarged prostate health supplements include skullcap, holy basil, and oregano.
9. Green tea (EGCG) may prevent prostate cancer by acting as a natural inhibitor of an enlarged prostate.
10. Zinc supplements taken with copper are also recommended for the treatment of an enlarged prostate.
Ingin tahu bagaimana Vitamin Shaklee boleh membantu anda dalam menangani masalah Kanser Prostat ini??

Hubungi saya segera di 019-2003947 !!


Bazlia Amoza | Shaklee Distributor di Shah Alam & Kota Kemuning | Contact me 019-2003947 emel : ailzab@yahoo.com

Cara Mudah Atasi Masalah Sembelit Kanak-Kanak & Dewasa

Siapa sering kali mengalami masalah sembelit?? jaga2 tau..jangan di biarkan masalah sembelit anda tu begitu sahaja kerana jika berlanjutan ia boleh membawa kepada keadaan yang lebih merbahaya… ada ke orang sembelit langsung tak boleh membuang dalam seminggu??? eh memang ada…dulu masa saya kerja ada seorang hamba Allah ni masalah dia adalah sembelit..so hari2 dia kena minum air minuman Bliss yang dlm bottle brand Nestle tu untuk make sure dia tak sembelit..tapi even dia dah minum satu botol besar tu hari2 pun dia tetap sembelit  jugak tapi menurut beliau better dia amalkan hari2 supaya at least dalam seminggu tu dia boleh jugak membuang…sembelit juga menjadi salah satu faktor kenapa berat badan anda susah untuk turun..
Seseorang itu di katakan sembelit apabila ia tidak membuang selama 2 hari berturut2..Ada jugak orang salah anggap mengenai sembelit iaitu bila sembelit maksudnya najis yang keras dan perlu meneran untuk keluarkannya. Tahukah anda jika sering sembelit boleh menyebabkan beberapa simptom lain antaranya seperti bau mulut dan tubuh yang tidak menyenangkan, sukar menumpukan perhatian, mengantuk, malas, lesu kronik, artritis, hilang selera makan, sakit kepala dan masalah kulit….( haaa cuba check simptom2 ini pada diri anda tak…)

Kenapa jika di biarkan berlanjutan boleh membahayakan kesihatan badan..

Jika anda mengalami sembelit makanya segala nutrisi dari makanan berkhasiat yang anda makan sebenarnya tidak dapat di serap oleh tubuh dengan optimum..so maknanya makan makanan sihat tapi sia-sia…rugi tak?? 


Selain itu pengumpulan toksin dalam darah akibat sembelit menimbulkan beban organ hati untuk menjalankan proses detoksifikasi dengan berkesan..haa ini lah punca badan berlebihan toksik dan sekaligus meningkatkan paras molekul radikal bebas. Sementara najis yang mengeras menyebabkan ia mudah melekat pada dinding usus besar dan menyebabkan saluran usus tersumbat. Bila usus tersumbat inilah punca sebenar kenapa kebanyakkan vitamin yang anda makan tidak berfungsi dengan baik. 

Akibat sembelit:

  • menyebabkan pembentukan kanser usus besar. Ia dikaitkan juga dengan pembentukan diverticulosis (kantung terbentuk pada dinding kolon tanpa berlaku keradangan) dan apendiks mengalami keradangan.
  • sembelit juga boleh menyebabkan kanser di bahagian tubuh yang lain selain kanser kolon.
  • DNA tidak dapat berfungsi secara sempurna. Ia menyebabkan gangguan pembentukan pelbagai jenis enzim termasuk enzim detoksifikasi.
  • Detoksifkasi yang tidak cekap menyebabkan sel bersifat asid. Ia menyebabkan berlaku kekurangan oksigen di dalam sel di mana keadaan ini amat kondusif untuk pertumbuhan sel-sel kanser.
PUNCA SEMBELIT
Kebiasaanya punca utama sembelit adalah apabila seseorang itu sering melambatkan proses membuang air besar (suka menahan lattew). Kurang minum air dan mengambil makanan terlalu tinggi fiber juga boleh menyebabkan sembelit…jadi berpada2 lah bila ambil fiber tu ye….Selain itu mereka yang mengalami hipotiroidism juga mudah mengalami sembelit. ( kebiasaan pada yang obes)

BAGAIMANA ANDA BOLEH ATASI MASALAH SEMBELIT?
Suplemen Shaklee bagi masalah Sembelit
SMS/Whatsapp 019-2003947
Ini adalah cara saya yang saya amalkan untuk diri saya, suami dan anak saya..kanak2 lebih sesuai amalkan Meal Shakes sebab ia mengandungi Fiber yang penting untuk kanak-kanak. Alhamdulillah sejak mengamalkan Meal Shakes anak kedua saya si Qisya tu tiada lagi masalah sembelit. Untuk saya pula, Herb-Lax adalah penting bagi mencuci usus..Proses detox adalah sangat penting untuk pastikan tubuh badan kita mampu menyerap segala nutrien dgn cekap. Tapi since pregnant ni saya hanya amalkan Ostematrix sahaja dulu tiap2 malam ambil sebelum tidur dan Alhamdullillah setakat 30 minggu dah berlalu ni memang tiada langsung masalah sembelit ketika hamil..kalau tak dulu ingat lagi masa pertama kali pregnant siap kena bagi injection dan masuk ubat lagi…hoii..hoii…choiii

Semoga sedikit ilmu perkongsian ini mampu memberikan anda info yang berguna..lagi2 kanak-kanak..saya memang monitor waktu poo poo mereka..kalau 2 hari tak poo poo memang jadi panik di buatnya…
Jika ingin mendapatkan vitamin Shaklee boleh hubungi saya seperti di bawah ini ye…
Bazlia | Shaklee Independent Distributor | ID 866183 | COD Shah Alam | Contact me: 019-2003947 | Email: ailzab@yahoo.com


Keistimewaan Vivix Shaklee Revolusi Anti Penuaan Terkini

Vivix merupakan suplemen anti penuaan terbaik di dunia yang di bangunkan selepas penyelidikan bertahun-tahun oleh Shaklee Syarikat no. 1 dalam suplemen makanan. Dulu saya pun tak percaya yang Vivix ni hebat dalam anti penuaan. Tapi selepas saya konsisten mengamalkan Vivix saya dapati ia benar2 berkesan dalam menangani masalah anti penuaan seperti kedut di muka, jeragat, kulit semakin kusam. Sejak dari itu saya memang amalkan Vivix. Suami pun ambil Vivix ni untuk membantu menjaga kesihatan jantung, otak, sendi, memperbaiki sistem imun, dan mengekalkan tenaga.

Jom kita lihat apa lagi kelebihan Vivix Shaklee……

Tonik Ajaib Vivix


Vivix di hasilkan daripada buah-buahan dan tumbuhan semulajadi. Dan salah satu utamanya adalah  ANGGUR MUSKAT. Ia adalah anggur liar yang mempunyai 20 kromosom manakala anggur biasa hanya mempunyai 19 kromosom. Oleh sebab itu ia menyediakan lebih banyak faedah kesihatan, fungsi imun yang lebih tinggi dan sifat antioksidan yang lebih kukuh. Saiz sebiji anggur muskat adalah anggaran sebesar bola golf. Ia mengandungi lebih banyak polifenol & resvetrol. Kelebihan lain anggur muskat ini adalah kerana ia juga mengandungi asid ellagik dalam kepekatan yang tinggi, satu phyto-nutrient yang tidak di jumpai di dalam anggur lain dan telah menunjukkan mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus & anti bakteria.

LAGI INFO LANJUT KLIK DI SINI

*******************************************
Jika anda ingin membuat sebarang pesanan sila hubungi saya seperti berikut:
SID Bazlia Amoza – 866183 
Call/SMS/WhatsApp : 019-2003947 

Email : ailzab@yahoo.com


SAYA ADALAH WAKIL SAH SHAKLEE ANDA CASH ON DELIVERY SHAH ALAM & SEKITARNYA, SERTA MEMBUAT PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA MENGGUNAKAN KHIDMAT POSLAJU PADA KADAR FLAT RATE RM10 (SEMENANJUNG) & RM20 ( SABAH & SARAWAK)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any diseases.

Keistimewaan Vivix Shaklee Revolusi Anti Penuaan Terkini

Vivix merupakan suplemen anti penuaan terbaik di dunia yang di bangunkan selepas penyelidikan bertahun-tahun oleh Shaklee Syarikat no. 1 dalam suplemen makanan. Dulu saya pun tak percaya yang Vivix ni hebat dalam anti penuaan. Tapi selepas saya konsisten mengamalkan Vivix saya dapati ia benar2 berkesan dalam menangani masalah anti penuaan seperti kedut di muka, jeragat, kulit semakin kusam. Sejak dari itu saya memang amalkan Vivix. Suami pun ambil Vivix ni untuk membantu menjaga kesihatan jantung, otak, sendi, memperbaiki sistem imun, dan mengekalkan tenaga.

Jom kita lihat apa lagi kelebihan Vivix Shaklee……
Kelebihan Vivix Shaklee
Vivix di hasilkan daripada buah-buahan dan tumbuhan semulajadi. Dan salah satu utamanya adalah  ANGGUR MUSKAT. Ia adalah anggur liar yang mempunyai 20 kromosom manakala anggur biasa hanya mempunyai 19 kromosom. Oleh sebab itu ia menyediakan lebih banyak faedah kesihatan, fungsi imun yang lebih tinggi dan sifat antioksidan yang lebih kukuh. Saiz sebiji anggur muskat adalah anggaran sebesar bola golf. Ia mengandungi lebih banyak polifenol & resvetrol. Kelebihan lain anggur muskat ini adalah kerana ia juga mengandungi asid ellagik dalam kepekatan yang tinggi, satu phyto-nutrient yang tidak di jumpai di dalam anggur lain dan telah menunjukkan mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus & anti bakteria.

LAGI INFO LANJUT KLIK DI SINI

*******************************************
Jika anda ingin membuat sebarang pesanan sila hubungi saya seperti berikut:
SID Bazlia Amoza – 866183 
Call/SMS/WhatsApp : 019-2003947 

Email : ailzab@yahoo.com


SAYA ADALAH WAKIL SAH SHAKLEE ANDA CASH ON DELIVERY SHAH ALAM & SEKITARNYA, SERTA MEMBUAT PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA MENGGUNAKAN KHIDMAT POSLAJU PADA KADAR FLAT RATE RM10 (SEMENANJUNG) & RM20 ( SABAH & SARAWAK)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any diseases.

Produk : Cinch Tea serta Kebaikannya

Cinch™ Energy Tea Mix 

Retail Price : RM131/28 stik

Sms/Whatsapp : 019-2003947

Saya bukanlah pengemar teh sebelum ini..sebab saya suka sangat dengan nescafe..kalau zaman belajar dulu memang setiap hari kena ambil nescafe kalau tak badan saya macam tak di cas…rasa letih je..Tapi semenjak saya breastfeed anak saya jadi saya terpaksa kurangkan pengambilan kafein demi anak tersayang…ye lah tengah susu kan baby ni mana boleh pentingkan tekak sendiri…
Memang semenjak tu semakin kurang saya ambil nescafe..kalau dulu dekat ofis saya akan ambil minima 3 kali sehari tapi dah berkurangan menjadi sekali saja sehari iaitu masa breakfast..lepas lunch saya cuba tahan nafsu utk tak ambil lagi sebab saya perlu konsisten mengepam susu..jadi tak naklah susu saya hasil kafein nanti…dan sebenarnya kafein ni juga punca kepada masalah susu semakin berkurangan tau ( info pada yang belum tahu)
Dalam masa tgh kurangkan pengambilan nescafe tu saya try slow2 ambil Cinch Tea ni…mula2 memang tak boleh masuk rasanya di sebabkan saya memang tak suka teh..tapi lama kelamaan saya rasa semacam bila ambil Cinch tea ni..rasa segar aje sepanjang hari..lagi parah kalau saya ambil time malam..hahaha mesti terpaksa berjaga lebih lama…kalau banyak kerja dekat ofis pun hilang rasa stress
Kalau korang nak tahu Cinch Tea adalah merupakan salah satu produk energy booster Shaklee yang menjadi pilihan ramai. Ia juga rendah nilai kalori yang menjadikan ia sangat sesuai di amalkan oleh mereka yang ingin mengawal berat badan. 
Fakta:
Ia di hasilkan dari gabungan 3 jenis tea iaitu teh merah, teh hijau & teh putih
>> Green tea adalah teh hijau bergred paling tinggi di Jepun. ia sangat bagus untuk awet muda. 
>> Red tea adalah merupakan pejuang kanser yang kuat. Polifenol yang terdapat di dalam red tea akan membantu utk repair sel-sel badan kita yang termusnah akibat dari radikal bebas. 
>> White tea pula adalah merupakan teh yang menjalani pemprosesan paling minimum & juga antioksidan yang sangat tinggi (pengelak kanser)

Teh-teh merah, hijau dan putih ni digunakan sejak zaman berzaman dalam perubatan Cina. Antara kegunaanya:

  • Anti-mikrob
  • Imunostimulan
  • Anticarcinogenic
  • anti-inflammatory
  • perlindungan terhadap penyakit jantung
  • Anti oksidan – perlindungan dari kanser
  • Mengubati lukemia (laporan dari Mayo clinic)
  • Mengawal kerosakan DNA
  • Menurunkan paras kalori dan kolesterol
  • Detoxifiers
  • Stimulator tenaga & kehilangan lemak

Haa…kalau uols perasan sebab tu masyarakat China, Jepun, Korea ni suka sangat minum teh kan..so sekarang anda dah dapat satu lagi info kesihatan yang berguna..jadi kenapa masih nak tambah kafein yang dah sedia ada dalam tubuh tu..jom bertukar kepada Cinch Tea Shaklee 🙂
Jika sayang kan diri anda maka anda kena sayangi SEL badan anda dahulu….berhati-hati memandu pulang ke kampung halaman…Selamat Hari Raya!!
INGIN MEMBELI SECARA ONLINE TANPA MENDAFTAR KEAHLIAN KLIK DISINI


*******************************************
Jika anda ingin membuat sebarang pesanan sila hubungi saya seperti berikut:
SID Bazlia Amoza – 866183 
Call/SMS/WhatsApp : 019-2003947 
Facebook: http://on.fb.me/GUrNgp
Email : ailzab@yahoo.com

SAYA ADALAH WAKIL SAH SHAKLEE ANDA CASH ON DELIVERY SHAH ALAM & SEKITARNYA, SERTA MEMBUAT PENGHANTARAN KE SELURUH MALAYSIA MENGGUNAKAN KHIDMAT POSLAJU PADA KADAR FLAT RATE RM10 (SEMENANJUNG) & RM20 ( SABAH & SARAWAK)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any diseases.